100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci almayacaklar

Haberler >>

100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci almayacaklar

www.haberturk.com-12.04.2018

LGS BAŞVURULARI 18 NİSAN’DA SON BULACAK

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) önceki akşam 1.2 milyon öğrenci ve velisinin aylardır merakla beklediği LGS kılavuzunu ve sınavla öğrenci alan liselerin listesini açıkladı. Dün de sınavla öğrenci alacak liseler için 2 Haziran’da yapılacak merkezi sınava başvurular başladı. Son başvuru tarihi ise 18 Nisan. Sınava katılmak ise isteğe bağlı.

MEB’in “Sınavla öğrenci alacak ortaöğretim kurumlarına ilişkin merkezi sınav başvuru ve uygulama kılavuzu” başlığıyla yayımladığı kılavuzda liselerin listesinin yanı sıra sınava başvurunun koşulları ve yerleştirme sisteminin ayrıntılarına da yer verildi.

Bu yazı dizisinde sizlere yeni liseye geçiş sistemini anlatacağız. “Bu sistemde dikkat etmeniz gereken değişiklikler nelerdir, hangi okullar bu listeye neden girdi, sınav puanları nasıl hesaplanacak, katsayılar nasıl hesaplanacak, nelere dikkat etmek gerekiyor?” gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.

Sınavla öğrenci alacak 1367 okulun yarıdan fazlasını imam hatip ile meslek liseleri oluşturuyor. 100 yılı aşkın tarihe sahip okulların bazıları ise listeye giremedi. 34 ilde ise sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok

MİLLİ Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı sınavla öğrenci alacak okulların sayısı 1367 olurken, bu okulların toplam kontenjanı 126 bin 510. Sınavla öğrenci alacak okulların yarıdan fazlası ise mesleki ve teknik Anadolu liseleri ile Anadolu imam hatip liseleri oldu. Bu iki okulun toplam sayısı 747. Sınavla öğrenci alacak Anadolu liselerinin sayısı 222, sosyal bilimler liselerinin sayısı 89, fen liselerinin sayısı da 309.

Sınavla öğrenci alacak okullar arasında Galatasaray Lisesi’nin yanı sıra İstanbul’da daha önce proje okul olarak açıklanan İstanbul (Erkek), Kabataş Erkek, Cağaloğlu Anadolu, Atatürk Anadolu, Beşiktaş Anadolu, Vefa, Pertevniyal, Şehremini, Kadıköy ve Şişli Anadolu liseleri yer alıyor. Türkiye’nin ilk sosyal bilimler lisesi Prof. Dr. Mümtaz Turhan da listede. İstanbul Atatürk ile Çapa da fen liseleri arasında yer alıyor.

‘TARİHİ 100 LİSE’ LİSTESİNDE OLAN OKULLAR YOK

Okulların listesinin açıklanmasıyla birlikte hangi kriterlere göre seçildiklerine ilişkin tartışmalar da başladı. Örneğin MEB Ortaöğretim Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı “Tarihi 100 Lise” adını taşıyan kitapçıkta sıralanan liselerden bazıları sınavla öğrenci alacak okullar listesine giremedi.

HANGİ OKULLAR LİSTE DIŞI KALDI?

Bunlar arasında İstanbul’da kuruluşları 100 yılı aşan tarihi okullar şöyle sıralanıyor: Fatih Davutpaşa Anadolu Lisesi, Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi, Üsküdar Burhan Felek Anadolu Lisesi, Üsküdar Çamlıca Kız Anadolu Lisesi, Kadıköy Erenköy Kız Anadolu Lisesi, Eyüp Anadolu Lisesi.

Yine bakanlığın “tarihi” listesi içinde yer alan ama sınavla öğrenci almayacak okullar arasında Ankara’dan Altındağ Gazi Anadolu Lisesi, İzmir’den Namık Kemal Anadolu Lisesi, Edirne’den tarihi Edirne Lisesi, Isparta’dan Şehit Ali İhsan Kalmaz Anadolu liseleri bulunuyor.

34 İLDE SINAVLA ÖĞRENCİ ALACAK ANADOLU LİSESİ YOK

Bu arada sınavla öğrenci alacak okullar arasında 34 ilde Anadolu lisesinin bulunmaması da dikkat çekiyor. Eğitimci Alaaddin Dinçer okulların ağırlıklı olarak imam hatip ve meslek liselerinden oluşmasını eleştirerek şöyle diyor: “34 ilde sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi yok. Bu iller Trabzon, Ordu, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt, Giresun, Tokat, Çorum, Sinop, Karabük, Bolu, Kastamonu, Amasya, Iğdır, Erzincan, Ardahan, Tunceli, Mardin, Kilis, Kırşehir, Çankırı, Çanakkale, Kırıkkale, Kırklareli, Edirne, Yalova, Yozgat, Bilecik, Karaman, Kütahya, Burdur, Osmaniye ve Isparta. Neden bu illerde Anadolu lisesi yok? Tüm illerde imam hatip liseleri bulunuyor. Buna karşın Kocaeli, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Malatya, Muğla gibi büyük şehirlerde sadece birer tane sınavla öğrenci alacak Anadolu lisesi var. Bu liste nasıl oluşturuldu? Listenin çoğunluğu meslek ve imam hatip liselerinden oluşuyor. Sınavın değerini düşürmek amacıyla mı bu yol izlendi?”

‘TEOG’U ARATACAK SİSTEM’

Fen Bilimleri Eğitim Koordinatörü Cihan Yeşilyurt’un da dikkat çektiği nokta okulların ağırlıklı iki okul türünden oluşması. Yeşilyurt şöyle konuşuyor: “Örneğin Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’nde sadece 5 okul sınavla öğrenci alacak. Bunların 4’ü Anadolu imam hatip ve meslek liseleri. Aynı durum Sinop, Tunceli ve bazı illerde de mevcut. MEB, velilerin ilgi göstermediği imam hatip liselerini sınavla öğrenci alan okul statüsüne sokuyor. Sınavın yayımlandığı gecenin sabahında başvuruların başlaması ise MEB’in bu konu üzerinde çok fazla durulmasını istemediğini gösteriyor. Yani, ‘Biz yaptık, kabul edeceksiniz’ yaklaşımı var. Bu sistem TEOG’u aratacak ve özel okula kayışı artıracak.”

OKULLAR HANGİ KRİTERE GÖRE SEÇİLDİ?

Türk Eğitim Vakıfları Dayanışma Konseyi Liseleri Derneği (TEVDAK) Genel Sekreteri, Vefa ve İstanbul (Erkek) liselerinin eski müdürü Sakin Öner listeyle ilgili eleştirilerini şöyle sıralıyor: “Sınavla öğrenci alacak okullar 600, sonra 800 dendi. Sonuç 1367 oldu. Bu okulların yarıdan fazlası imam hatip ve meslek lisesi. Anlaşılan okulların seçiminde akademik başarılarının ve üniversiteye öğrenci yerleştirme oranlarının düşük olması etkili oldu. Anadolu liseleri bazı ilçelerde fazla, bazılarında az sayıda seçilmiş. Fazla olan ilçelerde, o ilçenin sınav kazanamayan öğrencileri başka ilçelere gitmek zorunda kalacak. Başarılı olup seçilmeyen okul yönetim ve öğretim kadroları ile öğrenci ve velilerinde büyük motivasyon kaybı olacak. Çözüm için bu listede yer almayan Anadolu liselerinin çoğunun tekrar genel liseye dönüştürülerek öğrenci kontenjanlarının artırılması gerekir. Liste imam hatip liselerinin lehine, Anadolu liselerinin aleyhine. Sanırım 700-800 bin öğrenci sınava katılır.”

BİR SORU İÇİN SÜRE 1.5 DAKİKA

LGS kılavuzunda öğrencileri 2 konu hayal kırıklığına uğrattı. Bunlardan bir tanesi bir soru başına düşen 1.5 dakikalık sürenin artırılmaması, diğeri de 3 yanlışın bir doğruyu götürecek olması. Öğrenciler, “Bu kadar çok işlemli ve uzun paragraflı sorularda daha uzun süre verilmeliydi. TEOG’da süre 2 dakikaydı. Ayrıca üniversite sınavında bile 4 yanlış bir doğruyu götürürken, bizde 3 yanlış 1 doğrumuzu alacak” diyerek tepki gösterdi.

1916262_6995d256be53c71afc3e6c9d100f782d 100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci almayacaklar

1916262_c500eef26f8a95a51caa4e5029ecf4b7 100 yıllık tarihleri var ama sınavla öğrenci almayacaklar