TERCİH LİSTESİ HAZIRLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?
İlk sıralarda başarı sırasının üzerinde ve en çok istenilen bölümler ( ilk 2 ya da 3 tercih ),
Orta sıralarda yerleşme olasılığı yüksek olan ve başarı sırasına yakın olan bölümlere ( 5 ile 18. tercihler),
Son sıralarda ise yerleşme olasılığının çok yüksek olduğu (19 ve 24.tercihler) bölümlere yer vermek uygun olacaktır.
Adaylar, tercih edecekleri bölümü gerçekten isteyip istemediklerini sorgulamalı, okumayı düşünmedikleri bölümleri kesinlikle tercih listesine almamalıdırlar. Ayrıca, puanları elverse bile, başarılı olma konusunda tereddütleri olan programı da tercihlerine yazmamalıdırlar. Çünkü, tercih listesine alınan programa yerleştirilmeleri durumunda adayın bir sonraki yıl OBP’ si yani okul puanları yarı yarıya düşecektir.
Adaylar bir yükseköğretim programına yerleştirilmişse aynı yıl yapılacak olan ek yerleştirmelere başvuru yapamazlar.
Tercih yapılırken istek sırası önemlidir. Adayların ilgi alanına göre en çok istediği bölümlerden başlayarak tercih yapması daha sağlıklı olacaktır. Açıkta kalmamak adına istenilmeyen bölümler tercih listesine alınmamalıdır.
Tercih edilen bölüm ve üniversiteye dair özel koşulları tercih kılavuzundan öğrencinin mutlaka okuması gerekmektedir. Bir çok aday özel şartları okumadan tercih yaptığından kayıt yaptırırken sürprizlerle karşılaşmaktadır.
Yeni açılan bölümler puan ve başarı sıraları olmadığı için tercih yaparken adayların akıllarında soru işaretleri yaratabiliyor. Oysa ki yeni açılan bölümleri de istek sırasına uygun sıralama yapabilirler.Yeni açılan bölümle ilgili diğer üniversitelerde o bölümün başarı sıralamalarına bakılarak tahmin yürütebilirler.
Cihan Yeşilyurt
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları
Rehberlik Koordinatörü