Sözel derslerde öğrencilerin en çok yaptığı hatalar

Haberler >>

Sözel derslerde öğrencilerin en çok yaptığı hatalar

www.kolaykampus.com 06.12.2022

TÜRKÇE: Üniversite adayları Türkçe dersinde en çok anlam sorularında hata yapıyor. Anlam soruları paragraf, sözcükte anlam ve cümlede anlamdan oluşuyor. Anlam soruları uzun paragraflardan oluştuğu için iyi konsantre olmayı gerektiren nitelikte sorulardan. Türkçede anlam bilgisinde en çok dikkatsizlikten soru kaçıyor. Bu sorular öğrencilerin kelime dağarcığını yoklayacak; sanatsal ve edebi kültürünü yoklayıcı sorulardan oluşuyor. Öğrencilerin öncelikle bu kullanımları bilmeleri gerekiyor. Belli bir kültür birikimi olan öğrencinin zorluk çekmeyeceği ancak bundan yoksun olanları eleyen sorular bunlar. Dil bilgisi, ses bilgisi, yazım ve noktalama kurallarıyla ilgili sorular sınavın bilgi içeren bölümü. Bilgi soruları düzenli bir çalışmayı gerektiriyor. Öğrenci anlam soruları için süre tutarak soru çözmeli, bilgi soruları için konu çalışıp testle pekiştirmeli.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI: Son yıllarda Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularından çok soru soruluyor. Adaylar son tekrarlarında Cumhuriyet dönemi ve güncel edebiyat konularına ağırlık vermeliler. Edebiyat sınavında yapılan hataların başında; eser adına bakıp sadece sanatçıya odaklanıp soruyu yanıtlamaları geliyor. Bu tür sorularda dönem özelliklerini, sanatçının özelliklerini bilmek gerekebilir. Soruları çözerken soruyu eksiksiz okuyup soru kökünü çok iyi anlamaları da önemli. Adaylar denemeler çözmeli ve süreli soru çözmeyi alışkanlık haline getirmeliler. Sınava az bir zaman kala çıkmış sınav sorularını çözerek eksiklerini gidermeliler.

TARİH: Öğrencinin kavram bilgisi eksik olduğu için bu tarz sorularda daha çok hata yapılıyor. Ayrıca son yıllarda sorulan bilgi ile kavramı eşleştirmeye yönelik sorularda öğrencinin zorlandığı görülmekte. Sorulan soruların bir kısmı yoruma dayalı, ancak büyük kısmı bilgiyi ölçmeye yönelik. Öğrencilerin sınav öncesinde genel bir tekrar yapması, önemli kavramları yazarak çalışması, yeni soru tipleriyle ilgili pratik yapması başarılı olmak açısından çok önemli. Sınavda her sorunun bağımsız düşünülmesi, çözülemeyen bir sorunun çelişkisinin diğer sorulara yansıtılmaması gerekir. Soruda sorulan ana bilginin doğru algılanması ve bu yönde cevap aranmalı. Sorudaki uzak çeldiriciler elenmeli, yakın şıklar arasında kıyas yapılmalı.

COĞRAFYA: Öğrenciler en çok hatayı yer kavramı ile ilgili sorularda yapıyor. Türkiye ve Dünya’daki önemli yerlerin nerede olduğunu bilmiyorlar. Özellikle grafik veya tablo sorularında üstte verilen bilgiyi okumadan soruyu çözmeye çalışıyorlar. Soru sayısının azlığı nedeni ile birkaç konunun birleştiği sorular hazırlanabilir ve bu sorular da adayları zorlayabilir. Türkiye’nin ekonomik faaliyetleri ile yer kavramı ile ilgili (gerek Türkiye gerekse Dünya) bilgileri tekrarlamaları gerekir.

FELSEFE: Öğrenciler hatayı en çok şu tür sorularda yapıyorlar: “Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi eleştirilmektedir?” ya da “Hangisine karşı çıkılmaktadır?” Öğrenci soru yöneltme cümlesinin başını dikkatle okurken sonuna doğru uydurup tamamlama eğiliminde ve soruyu şöyle algılamakta: “ Bu parçada aşağıdaki görüşlerden hangisi dile getirilmektedir?” Yukarıdaki türden sorularda ve tüm sorularda öğrenci paragraftan önce yöneltme cümlesini dikkatle okumalıdır. Sorunun kendisinden ne istediğini iyi anlamalı. İlk seçeneklerin cevap olduğundan emin olsa bile diğer seçenekleri mutlaka gözden geçirmeli. Öğrenci o konu hakkında bilgi sahibi olsa bile kendini sadece paragrafta verilen bilgilerle sınırlı tutmalı.

FELSEFE GRUBU (PSİKOLOJİ-SOSYOLOJİ-MANTIK): Psikolojide son derece teknik sorular çıkıyor. Bu yüzden öğrenci temel üniteleri iyi öğrenerek sınava hazırlanmalı. Sadece paragraftan yola çıkılarak çözülebilecek soru sayısı az olduğundan konu bilgisine de önem vermeleri gerekir. Öğrenci psikolojiye çalışırken aynı zamanda grafik çözümlemelerini de bilmek zorunda. Sosyoloji soruları genelde felsefe sorularına benzer: Temel kavramları kullanarak paragrafı çözümleme şeklinde. Sözel grubun eleyici dersi ise mantık. Mantık konuları da matematik konuları gibi daha fazla tekrarı gerektirir. Mantıkta, öğrenci konuya egemense soruları yanıtlaması çok kolay. Son yıllarda öğrencinin en çok zorlandığı çözümleyici çizelge ve yüklemler mantığından oldukça zorlayıcı sorular çıktı.