LGS için ipuçları: ‘Çok okuyan başarır’
www.cumhuriyet.com.tr 9 Aralık 2018
1 Haziran’da yapılacak LGS’de öğrencileri ‘yeni nesil’ sorular bekliyor.
8. sınıf öğrencilerini liselere geçişte zorlu bir sınav bekliyor. Uzmanlar, okuma ve yorumlama alışkanlığı olmayan öğrencilerin başarı şansının düşük olduğuna dikkat çekiyor.
Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 1 Haziran 2019 tarihinde yapılacak. Öğrenciler, hayallerindeki lise için sınava hazırlanmaya çoktan başladı ancak bu sınavın geçmiş yıllardan farklı olacağını unutmadan çalışmaları gerekiyor.
Eğitimci Onur Soğuk, ‘‘Milli Eğitim Bakanlığı’nın yayımladığı örnek sorulara bakıldığında bu yıl LGS’de öğrencileri zorlu bir sınavın beklediğini söyleyebiliriz. Muhakeme gücü yüksek, analitik yürütebilen, okumayı seven öğrencilerin bu sınavda başarı şansı yüksek’’ dedi. Soğuk, öğrencilerin sınava hazırlık sürecinde dikkat etmesi gerekenleri şöyle sıraladı:
-Eski tip soruların bulunduğu soru bankalarından uzak durun. Bu tarz kaynaklardan çözeceğiniz sorular işe yaramayacaktır. Kitap alırken içeriğini iyice inceleyin ve MEB’in örnek sorularına benzer sorular arayın.
-8. sınıf müfredatına hâkim olun. Ancak bu hâkimiyeti konuları ezberleyerek değil tam anlamıyla tüm yönleriyle kavrayarak sağlayın.
-Uzun metinler üzerinde okuma, anlama, yorumlama çalışmaları yapın. Haftada en az bir kez yaşınıza uygun bilimsel makaleler okuyun.
-Grafik okuma, yorumlamaya ayrıca zaman ayırın.
-Konuları öğrenirken sorgulayıcı olun. Nedenlerin peşinde koşun. Ne kadar sorgularsanız o kadar etkin öğrenme sağlarsınız.
-Kendinizi eve kapatmayın. Spor yapın, müzik aleti çalın, çevrenizi iyi gözlemleyin, problemlere çözüm yolları bulmaya çalışın. Böylece yeni nesil sorulara daha hazır hale gelirsiniz.’’
Bol işlemli, yorumlu
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt da özellikle Sayısal bölüm sorularının bilgiyi kullanma, akıl yürütme, yorumlama ve üst düzey düşünme becerisi gerektirdiğine dikkat çekerek, ‘‘LGS’de başarılı olabilmek için; okumak, okuduklarından zevk almak, yorum yapabilmek gerekli. Okuma ve dolayısıyla yorumlama alışkanlığı olmayan bir öğrencinin bu sistemde başarılı olması oldukça zor gözüküyor. Adayların ülke ve dünya gündemini takip etmeleri önemli’’ dedi.
Sorular çok farklı
Yeşilyurt’un önerileri şöyle:
-LGS Matematik soruları TEOG sınavındaki soru tarzından çok farklı. Sorular çok zor, bol işlemli, yoruma dayalı. Bu soru tarzına alışabilmek için adayların; MEB’in her ay yayımladığı soruları mutlaka çözmeleri, çözemediklerini öğretmenlerine sormaları, bol bol pratik yapmaları gerekecektir.
-Ayrıca sınava hazırlıkla ilgili hangi yayınları takip etmeleri gerektiği ile ilgili bilgiyi kurs ya da okul öğretmenlerinden mutlaka almalılar. Çünkü TEOG tarzı sorular artık sorulmayacağı için çözecekleri soruların 2018 LGS’de çıkan sorulara benzer olması çok ama çok önem taşıyor.
-Fen Bilimleri soruları da TEOG’a göre çok daha uzun ve düşündürücü sorulduğu için; öğrencilerin konuları iyi öğrenmesi ve üst düzey düşünme becerisi kazanmaları gerekecektir. Konuya iyi hâkim olan, bol pratik yapan öğrenciler Fen Bilimleri testlerinde başarılı olacaktır.
-Geçen yıl Sözel sorular kolay geldi. Ancak bu yıl soruların zorluk düzeyini bilemiyoruz. Lise adayları, ders ayırt etmeden tüm derslere aynı önemi vermeliler ve konuları tam olarak öğrenmeye çalışmalılar.’’