Dikkat baraja takılmayın!
www.milliyet.com.tr 23.07.2019
Üniversite tercihlerinde taban puan şartı yok; adaylar kendi puanlarından daha yüksek yerleri de yazabiliyorlar. Yerleştirmeler ise başvuran adaylar arasından puan üstünlüğüne göre yapılıyor. Ancak tıp, hukuk, mühendislik, mimarlık ve öğretmenlik programlarında başarı sırası barajı var.
Bu programları tercih etmek için barajın üstünde bir başarı sırasına sahip olmak gerekiyor.
Üniversite tercihleri bugün başladı; son tarih 29 Temmuz. Adaylar, hayalindeki üniversiteyi ve bölümü kazanmak için 200’ün üzerinde üniversite ve binlerce program arasından 24 tercih yapma hakkına sahipler. Adayların önünde incelemeleri gereken bir dizi kriter bulunuyor: Üniversitelerin akademik kadrosu nasıl, yurt olanakları var mı, burs veriyor mu, çift anadal, yandal, çift diploma gibi avantajları var mı, kampüsünde sosyal tesisleri bulunuyor mu, laboratuvarları yeterli mi, mezunlarının iş bulma oranı nedir? Tüm bu kriterler çerçevesinde, adayların istek ve yeteneklerine göre tercihlerini çok titiz bir şekilde yapmaları gerekiyor.
Yüzde 100’e kadar inin
Bu kriterleri inceledikten sonra, puana göre adayların en yüksekteki tercihlerinden birine yerleşebilmeleri için teknik detaylara da dikkat etmeleri gerekiyor. Bunlardan en önemlisi, baraj uygulaması olan programlar. Bunlar arasında tıp, hukuk gibi en gözde programlar da yer alıyor. Örneğin yandaki tabloda da görüldüğü gibi hukuk fakültelerini Eşit Ağırlık puan türünde en düşük 190 bininci sırada olan, yine tıp fakültelerini de Sayısal puan türünde 50 bininci sırada yer alan adaylar tercih edebiliyor. Bu başarı sırasının altında olan adaylar, bu programları tercih edemeyecek.
Bunların dışındaki programlarda, adaylar başarı sırasının üstünde olan yerleri de tercih edebiliyorlar. Ancak burada tercihlerin boşa gitmemesi için gerçekçi bir liste yapmak da çok önemli. Adaylar tercihlerden ilk 4-5 tanesini kendi başarı sırasının üstündeki programlara yer verebilirler. En az sondaki 5-6 tercihte de başarı sırasının altındaki programlara yer vermekte yarar var.
Başarı sırası önemli
Oğuzkaan Koleji Rehberlik Koordinatörü Yalın Kaya, bölümlerin puanlarının sınavların zorluk seviyelerindeki değişikliklerden etkilenerek her yıl değişebildiğini kaydediyor. Kontenjanlarda ve adayların tercih eğilimlerinde büyük bir değişiklik olmadığı sürece başarı sıralarının yıldan yıla çok büyük değişiklik göstermediğini vurgulayan Kaya, o nedenle adayların tercih yaparken puandan çok başarı sıralaması bilgisine dikkat edilmesini tavsiye ediyor.
Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, başarı sıralarının geçen yıla göre önemli oranda düştüğüne dikkat çekiyor. Yeşilyurt’un verdiği bilgiye göre geçen yıl 360 Sayısal puana sahip bir aday 44.055’inci olurken bu yıl aynı puana sahip aday, 54.641’inci oldu. Aradaki fark 10.586. Puan düştükçe fark artıyor. Örneğin geçen yıl 273 puan alan aday, geçen yıl 122.947’nci olurken bu yıl 149.050’nci oldu, fark 26.103.
O nedenle adayların başarı sıralarının düştüğünü dikkate alarak tercih yapmalarında yarar var.
Sözelde temkinli olun
Yeşilyurt, Sayısal puanla tercih yapacak adayların tercihlerine yüzde 50 üstten başlayıp yüzde 100 altına inmesinin yeterli olduğu görüşünde. Örneğin 50 bininci sırada olan bir adayın 25 binden 100 bin başarı sırasına kadar indiğinde açıkta kalma riskini en aza indirmiş olacağını kaydeden Yeşilyurt’un diğer puan türleri için önerileri şöyle:
“Eşit Ağırlık ve Sözel puan türüne göre yapılacak tercihlerde Sayısal kadar iyimser olunmamalı. Çünkü bu puan türlerinde çok fazla sürprizler olabiliyor. Sayısal alan öğrencilerinin bir kısmı Eşit Ağırlıklı puan türüyle öğrenci alan hukuk, psikoloji, işletme ve iktisat gibi bölümleri tercih edebiliyorlar. Eşit Ağırlıklı öğrenciler de Sözel puan türüyle alan reklamcılık, iletişim gibi bölümlere tercihlerinde yer verebiliyor. Yapılması gereken EA ve Sözel puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci sıradaki bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamasını söylemek ve yazabildiği yere kadar tercih yaptırmak. Belki 250 bin, 300 bine kadar tercih yaptırılırsa sorun olmayacaktır.”