Bu yıl tercihler daha da kritik
https://www.hurriyet.com.tr 27.07.2022
Cihan Yeşilyurt – Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü
Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) tercih yapabilmek için alınması gereken 150 ve 180 puan barajını kaldırması, 2022 YKS’ye rekor oranda başvuru yapılmasını sağladı.
Bu yılın verilerine bakıldığında TYT’de 642 bin 928, AYT’de ise 274 bin 788 aday daha fazla başvuru yaptı.
2022-YKS TESTLERİNİN ORTALAMALARI (TÜM ADAYLAR)
MATEMATİK ŞAŞIRTTI
ÖSYM’nin yayımladığı 2022 YKS ile ilgili istatistiki veriler incelendiğinde ve geçen yılla karşılaştırma yapıldığında TYT Temel Matematik testindeki doğru sayısındaki artış dikkat çekiyor. Geçen yıl 5,117 olan ortalama 6,938 ‘e çıktı. Matematik için 1,821’lik artış oldukça yüksek.
Herkes 2021’de olduğu gibi zor bir sınav beklerken kolay matematik soruları daha fazla sorunun cevaplanmasına yol açtı ve ortalama yükseldi. Ayrıca TYT’nin süresinin 30 dakika arttırılması da puanları yükselten diğer bir etken oldu.
2022- YKS TESTLERİNİN ORTALAMASI (TÜM ADAYLAR)
AYT ZOR OLSAYDI YIĞILMALAR AZALACAKTI
Tıpkı TYT’de olduğu gibi AYT testlerinde de özellikle matematik ve fizik ortalamaları dikkat çekiyor. 4 yıllık lisans programları için AYT’nin katkısı yüzde 60. Dolayısıyla etkisi TYT’den çok daha fazla. Belki AYT zor olsaydı bu kadar yığılmalar olmayacaktı.
Matematik testi ortalaması geçen yıl 5,297 iken 7,248’e yükselmiş. 1,951 lik artış çok yüksek ve sınavın bütün dengelerini bozuyor. Ayrıca Fen testi içinde en zor olan Fizik te de artış var. Tablo incelendiğinde aynı durumun çoğu ders için olduğu görülebilir.
PUAN TÜRLERİNE GÖRE BAŞARI SIRALAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI (HAM PUANDA)
PUAN TÜRLERİNE GÖRE BAŞARI SIRALAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI (HAM PUANDA)
PUAN TÜRLERİNE GÖRE BAŞARI SIRALAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI (HAM PUANDA)
PUAN TÜRLERİNE GÖRE BAŞARI SIRALAMALARININ KARŞILAŞTIRILMASI
BU YIL NELER DEĞİŞTİ?
Tablolar incelendiğinde başarı sıralarının tüm puan türlerinde 2021’e göre çok gerilediğini görüyoruz. Sayısal puan türünde 299,299 puan alan aday 2021’de 90.221. olmuşken, 2022’de 297,308 puan alan aday 178.379. olabilmiş. Yaklaşık 2 katı bir gerileme söz konusu.
Bu fark eşit ağırlık ve sözel puan türlerinde daha da fazla. Eşit ağırlık puan türünde 316,128 puan alan geçen yıl 25.911. olurken bu yıl 315,571 puan alan 126. 911. Olabilmiş!
Sonuçta gelen sıralamalar adayların beklediğinin çok daha altında. Bu duruma çok sayıda Üniversite öğrencisinin de sınava girip sorular kolay olduğu için yüksek net yapmaları da neden olmuş olabilir.
SIRALAMAYI KABUL EDEREK İŞE BAŞLAYIN
Peki adaylar tercihlerini oluştururken ne yapmalılar, nasıl bir strateji izlemeliler?
Her yıl için ‘’bu yıl tercihler çok kritik’’ denir. Ancak 2022 YKS tercihlerinde rehber öğretmenlerin ve adayların çok daha dikkatli olmaları gerekiyor. Çünkü değişkenler çok fazla ve baraj kalktığı için puanı hesaplanan her adayın tercih yapma hakkı bulunuyor.
Adaylara beklediklerinin çok daha üzerinde düşük başarı sıraları geldi. İlk yapılması gereken bu durumu herkesin kabullenmesi. Sonuçta bir sıralama sınavına girdiler ve artık başarı sıraları belli.
BU YKS’NİN 2020 YILIYLA BENZEDİĞİ GERÇEĞİNİ UNUTUN
Tüm adayların ÖSYM’nin yayımladığı Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndaki başarı sıralarını kullanmaları gerekiyor. Sıralamalar düşük geldi ve 2020’ye benziyor gibi söylemlere inanıp 2020’ye ait başarı sıralarını kullanmak yanıltıcı olacaktır.
Bu yıl gerek TYT’ de gerekse AYT’ de matematik testinin kolay olması ve TYT’de sürenin artması nedeni ile Eşit ağırlıklı öğrenciler daha fazla matematik ve diğer testlerdeki soruları yanıtladılar. Dolayısıyla Hukuk Fakültesini tercih edecekler çok dikkatli olmalılar. Hukuk başarı sıralarının yükseleceğini düşünüyorum. O yüzden benim sıram 60 bin 70 binlik Hukuk Fakültesi’ne kesin girerim diye düşünmemeliler.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNDE DOLULUK ORANI DEĞİŞECEK
Ülkemizdeki ekonomik krizi çoğu aile maalesef yaşıyor. Vakıf üniversitesi tercih edecek adayların üniversitelerin tercih burslarını ve barınma olanaklarını göz önünde bulunduracağını, önümüzdeki yıl da bu maliyetlerin katlanarak artacağını göz önüne alacaklarını düşünüyorum. Dolayısıyla vakıf üniversitelerinin doluluk oranlarında geçen yıllara göre çok daha fazla değişmeler olacaktır.
Özellikle Anadolu’daki şehirlerden İstanbul gibi büyük şehirlere gelecek öğrencilerin belki de yaşadıkları illerdeki devlet üniversitelerini tercih etme oranları artacaktır.
TERCİH YAPMAYANLAR DA OLACAK
Çok sayıda üniversite öğrencisinin YKS’ye girdiğini ve soruların kolaylığı nedeniyle yüksek netler yaptığını gördük. Sıralamaların çok daha gerilemesinin en büyük nedeni de bu. Ancak belki de bu adaylar tercih yapmayacak. Yani yerleştirmelerde sürprizler olacak. Belki de adaylar daha üst tercihlerine yerleşecekler.
Geçmiş yıllarda genellikle başarı sırasının yüzde 50 üstünden tercihleri oluşturmaya başlanmasını ve yüzde 100’ün de altına kadar inilmesini öneriyorduk. Bu yıl yapılması gereken ise her puan türünde çok üstten ve çok alttan tercih listesi oluşturmak. Örneğin 100 bininci bir adaya 20-30 binlerden listesini oluşturmaya başlamasını ve 200 binlerin de altına inmesini söylemeliyiz. Her puan türü için geçerli bir strateji bu şekilde olmalı. Geniş bir tercih aralığı adayları sürprizlere karşı koruyacak ve belki de avantaj sağlayacaktır.
Baraj olmadığı için daha çok 4 yıllık lisans programlarına ilginin olacağını, 2 yıllık ön lisans programlarında birkaç bölüm hariç (Bilgisayar Programcılığı, Sağlıkla ilgili programlar) büyük kontenjan boşlukları olacağını düşünüyorum.
TERCİH YAPARKEN BUNLARA DİKKAT EDİN
Ayrıca şu konulara da mutlaka dikkat edilmeli;
– Adayların istemediği bir bölüm kesinlikle listeye eklenmemeli.
Tercihler istek sırasına göre yapılmalı. Örneğin aday 18 binden alan bir bölümü daha çok istiyorsa 14 binden alan bir bölümün üzerine yazabilir.
Programların son iki yılım kontenjanlarına da dikkat edilmeli. Örneğin 2021’de 100 kontenjanı olan bir bölüm 2022’de 80 kontenjana düştüyse buranın başarı sırasının yükseleceği yorumu yapılabilir.
Adaylara yükseköğretim programlarının özel koşullarını okumaları gerektiği mutlaka söylenmeli.
Tüm adaylara tercih döneminde kolaylıklar diliyorum, umarım her şey gönüllerine göre olur.
CİHAN YEŞİLYURT KİMDİR?
1973’te Samsun’un Alaçam ilçesinde doğdu. İlköğrenimini ve liseyi Alaçam’da tamamladıktan sonra 1991’de girdiği Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık bölümünden 1995’te mezun oldu.
1997 yılında Fen Bilimleri Dershaneleri’nde Rehber Öğretmen olarak çalışmaya başladı. 2002 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Eğitim Yönetimi ve Denetimi bölümünde Yüksek Lisansını tamamladı.
Fen Bilimleri Eğitim Kurumlarının İstanbul’da ve Türkiye’de büyümesi ile birlikte 1999 yılında Rehberlik Birimi Koordinatörlüğü’ne getirildi ve halen bu görevine devam ediyor.