2025 YKS: Nasıl hazırlanmalı ve nasıl bir program yapmalısınız?
www.pervinkaplan.com 16.12.2024
2025 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 21-22 Haziran tarihlerinde yapılacak. Sınava her yıl olduğu gibi 3 milyonun üzerinde adayın katılması bekleniyor. Peki bu sınav için nasıl hazırlanmak gerekiyor? Nasıl bir çalışma programınız olmalı? Rehberlik Uzmanı Cihan Yeşilyurt pervinkaplancom instagram yayınına katıldı ve sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:
NASIL BİR ÇALIŞMA PLANI OLMALI?
Adayların nasıl bir çalışma programları olmalı? Dahası çalışma planı nedir ve nasıl oluşturulmalı?
Başarı tesadüf olamaz. Adım adım yürünerek, bir program doğrultusunda ilerlenerek başarılı olunabilir. Başarılı olabilmek için zamanı iyi yönetmek gerekir. Eğer zaman iyi yönetilmezse zamanın nasıl geçtiği anlaşılmaz. Zamanı iyi yönetmek, ‘’ne zaman ne yapacağını bilmek’’ demektir.
Ders çalışma planı da hangi dersin ne zaman çalışılacağını öğrencilere gösterir. Planı bir haftalık yapmak gerekir. Hangi gün hangi dersin yapılacağını bilmek, konu çalışmaya ve soru çözümüne ayrılacak sürenin programa yazılması zamanı doğru yönetmeyi de sağlayacaktır.
ÖNCE TYT SONRA AYT MI?
Bazı adaylar TYT’yi bitirip sonra AYT’ye başlıyor. Bu ne kadar doğru? Aynı anda hem TYT hem de AYT birlikte mi çalışmalı? Örneğin şu günlerde ağırlık hangisinde olmalı ?
Üniversite adaylarının yaptıkları hataların başında TYT ağırlıklı çalışıp AYT’yi ihmal etmeleri geliyor. Öğrenciler TYT’den çok yüksek net yapınca istedikleri yere gireceklerini düşünüyorlar. Oysa TYT nin ağırlığı % 40, AYT’nin ağırlığı ise % 60. TYT ağırlıklı çalışmak ve AYT’yi ihmal etmek adayların hedeflerinden oldukça geriye düşmelerine neden olacaktır. Aralık ayının ortasına gelinmiş olmasına rağmen daha AYT konularına bakmamış çok sayıda aday var.
YÖK’ün çok önemli bir çalışması olan ve Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ile ilgili çok önemli analizlerin yapıldığı YÖK Atlas’a 2024 TYT-AYT istatistikleri de yüklendi. Adaylar istedikleri üniversitelerin bölümlerini incelediklerinde TYT den daha çok AYT netleri ile üniversiteye yerleşeceklerini göreceklerdir. SAY-EA-SÖZ ve DİL puan türü için mutlaka AYT netlerini yapmak gerektiğini YÖK Atlas a bakınca anlayacaklar.
NE KADAR SÜRE AYRILMALI?
TYT ve AYT için çalışmaya ne kadar süre ayrılmalı?
Haftanın 6 günü ders çalışan bir öğrenci 3,5 gününü AYT’ye 2,5 gününü ise TYT’ye ayırmalı. Bir 12. Sınıf öğrencisi günde ortalama 4 saat kadar üniversite sınavına çalışmalı. Genellikle öğrencilerin 1,5-2 saat ders çalışıp sonra sıkıldıklarını gözlemliyorum. İstedikleri hedefe ulaşmanın yolu daha yoğun ve disiplinli ders çalışmaktan geçiyor.
Sadece test çözerek sınava hazırlanmak mümkün mü?
Öğrencilere konu çalışmak ve tekrar yapmak çok zor geldiği için okulda ya da kursta dinledikleri dersler ile sınırlı kalıyorlar. Sadece test çözerek sınava hazırlanacaklarını zannediyorlar. Oysa test çözmek ezbere yol açar ve farklı bir soruyla karşılaşıldığında o soru çözülemez. Adayların öncelikle konuyu her yönü ile kavramaları tam olarak öğrenmeleri ve sonrasında test çözmeleri gerekiyor.
KONU EKSİKLERİNİ GİDERME
Adaylar konu eksikliği olduğunu nasıl anlar? Ve eksiklikler nasıl giderilir?
Üniversite adaylarının girdikleri deneme sınavları konu eksikliklerini görmeleri açısından çok önemli. Her deneme sınavından sonra verilen karnelerde konu analizleri oluyor. Bu konu analizlerini iyi inceleyip eksik oldukları yerleri tespit edebilirler ve buna göre bir çalışma programı hazırlayabilirler.
KAÇ SORU ÇÖZMEK GEREKİYOR?
Günde kaç soru çözülmeli ve tempo nasıl arttırılmalı?
Sınava hazırlıkta herkesin takılıp kaldığı bir konu var. Soru sayısı. Kaç tane soru çözüldüğünü saymaya gelene kadar bir öğrencinin yapması gereken çok önemli bir iş var. Dersi anlatıldığı yerden öğretmenden dinlemek. Bunu yapmadan soru çözmeye ağırlık vermenin hiçbir anlamı olmaz.
Daha sonra iş soru çözmeye geldiğinde ise çözülecek soruların niceliğinin ne kadar olduğuyla değil, niteliğinin nasıl olduğuyla ilgilenmek gerekir.
DENEME SINAVLARI NEDEN ÖNEMLİ?
Deneme sınavları ne kadar önemli? Neden öğrenciler ciddiye almalı?
Adayların yaptıkları diğer hatalardan birisi de deneme sınavlarına girmemek dolayısıyla TYT-AYT provası yapmamak oluyor. Öğrenciler konuların daha bitmediği bahanesini öne sürerek kendilerini yetersiz görüyor ve deneme sınavlarından kaçıyorlar. Oysa her denemenin bir YKS provası olduğunu ve zaman yönetimini kontrol açısından da çok önemli olduğunu unutmamaları gerekiyor. Ayrıca konu eksiklerini görmek açısından da deneme sınavlarına girmek çok önemli.
ZAMAN YÖNETİMİ NASIL YAPILMALI?
AYT için zaman sorunu yok ama adaylar TYT’de sıkıntı yaşayabiliyor. Zaman yönetimi nasıl olmalı? Bunun için nasıl hazırlık yapılmalı?
Öğrencilerin evde gerek test çözerken gerekse deneme sınavlarında mutlaka süre tutmaları gerekiyor. Örneğin 30 soru için 40 dakika süre ayırırlarsa ve disiplinli davranıp bu durumu alışkanlık haline getirirlerse gelişeceklerini kendileri de fark edecek ve ayrıca bu durum kendilerine olan özgüveni yerine getirerek motivasyonlarını da yükselecektir.
Evde yapılan deneme sınavlarında da süre tutmak zamanı daha iyi yönetmelerini sağlayacaktır.
MOTİVASYON NASIL SAĞLANIR?
Sınava hazırlanmak bir süreç ama bu süreçte motivasyon da düşüyor. Bu durumda nasıl olmalı?
Zaman zaman motivasyonun düşmesi çok normal. Bu konuda öğrencilere önerim; başarıya ulaşmış ünlü kişilerin ve sporcuların hayat hikayelerini okumaları olacaktır. Özellikle sporcuların yaşam öyküleri çok etkileyici olabiliyor. Tek bir müsabaka için neler yaptıklarını görmek insanı gerçekten etkiliyor. YKS’de başarılı olmuş adaylardan öneri almak onlarla konuşmak da motive edici olacaktır. Ayrıca adayların on yıl sonrasını hayal etmeleri kendilerini hem dinlendirecek hem de motive edecektir.
Motivasyonu düşenler için diğer önerilerim;
Kendinize inanın, kesinlikle kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Unutmayın emek verdiğiniz her şeyin karşılığını alacaksınız.
Cesur olun. Ya kazanamazsam diye korkmayın.
Dürüst olun. Kendinizi aldatmayın.
Kararlı ve azimli olun.
Size yardım edecek en büyük güç yine sizsiniz.
AİLELER NASIL DAVRANMALI?
Bu süreçte ailelere düşen nedir?
Başarıya ulaşmada ailenin de büyük bir rolü olduğu unutulmamalı. Adaylar kesinlikle anne babaları ile iletişimi kesmemeliler.
Anne babalar, çocukları başarılı da olsa başarısız da olsa her koşulda onların yanında olduklarını hissettirmeliler.
Anne babalar neler yapmalı;
Sınav var diye evdeki düzen değiştirilmemeli. Her zaman nasıl davranılıyorsa aynı şekilde davranılmalı. Farklı davranıldığında sınava girecek öğrencinin kaygısı daha da artabilir.
Anne babaların çocuklarını arkadaşlarıyla ya da akrabalarıyla kıyas yapmaları, sınava hazırlık sürecinde yapılacak en büyük yanlış olacaktır.