2024 YKS: Puanlar ve başarı sıraları nasıl hesaplanacak?

2024 YKS: Puanlar ve başarı sıraları nasıl hesaplanacak?

www.pervinkaplan.com 09.06.2024

3 oturumlu ve 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024 YKS) mataronu son buldu. Sırada 17 Temmuz’da YKS yerleştirme puanları ile başarı sıralarının açıklanması var. Sonuçların açıklanmasının ardından ise adaylar için tercih süreci başlayacak.

0.5 HAM PUAN KURALI

Peki YKS puanları nasıl hesaplanacak? Öncelikle bir adayın puanının hesaplanabilmesi için Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe veya Temel Matematik testlerinin herhangi birinden 0.5 ham puan alması yani yarım net çıkarması gerekiyor. AE, SÖZ, SAY puanlarının hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerden birinde yine yarım net çıkarmaları gerekiyor. Bu koşulları sağlayan adayların sınav ve yerleştirme puanları hesaplanacak.

HESAPLAMA NASIL YAPILACAK?

ÖSYM’nin yayımladığı YKS kılavuzunda bu hesaplamanın nasıl yapılacağı şöyle anlatılıyor:

Her test için ayrı değerlendirme olacak. Adayların, testlerden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

 Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacak. Yani 4 yanlış 1 doğruyu götürecek.

 Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacak.

 Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar hesaplanacak.

 Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacak. Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı tarafından cevabının değişmesi gerektiği tespit edilen sorular olması durumunda, bu doğrultuda güncellenen cevap anahtarı esas alınmak suretiyle puanlama yapılacak.

 Hem TYT hem de AYT’de SÖZ, SAY, EA ağırlıklı puanları hesaplanacak. Bu puanları en küçüğü 100 en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülecek.

YERLEŞTİRME PUANI VE OKUL NOTU

Ağırlıklandırılmış puanlara daha sonra okul notları eklenerek, yerleştirme puanı hesaplanacak. Adayların ortaöğretim başarı puanları (OBP) 0.12 ile çarpılarak, bu puan oluşturulacak ve başarı sıraları belirlenecek. İşte bu puan ve başarı sırasıyla tercihlerini yapabilecek. Ancak geçtiğimiz yıl bir yükseköğretim kurumlarına yerleşen ya da yerleşen ama kayıt yaptırmamış bile olsalar bu adayların OBP’lerin çarpılacağı sayı yarıya düşecek.