2020 YKS: Değişiklikler adayları nasıl etkileyecek?

Haberler >>

2020 YKS: Değişiklikler adayları nasıl etkileyecek?

www.pervinkaplan.com 07.06.2020

2020 YKS: Değişiklikler adayları nasıl etkileyecek? Bu yıl sınava en sıkıntılı adaylar Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girecek olanlar. 2.5 milyondan fazla adayın katılacağı sınav en son değiştirilen tarihi ile 27-28 Haziran’da yapılacak.

 

Önce 20-21 Haziran’da yapılacak sınav koronavirüs salgını nedeniyle temmuz ayının son haftasına ertelendi. Öğrenciler programlarını bu tarihe göre yaparken tarih yine değişti. Bu değişiklikler tarihle de sınırlı kalmadı. Tüm adayların katılmak zorunda oldukları Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) süre 30 dakika artırılarak 165 dakikaya çıktı. Lisans programlarını tercih için 180 puan şartı da 10 puan düşürülerek, 170 puana geriledi. Peki bu değişiklikler adaylar açısından ne anlam ifade ediyor? Avantajlı mı yoksa desavantajlı mı oldular?

Tüm bu soruları pervinkaplancom instagram yayınımızda Fen Bilimleri Dershaneleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt ile konuştuk. İşte Yeşilyurt’un sorularımıza verdiği yanıtlar:

TARİH DEĞİŞİKLİĞİ KARARI ADAYLARI NASIL ETKİLEDİ?

YÖK Başkanı’nın salgının başında televizyonlara çıkıp sınavın 25-26 Temmuz’a alındığını söylemesi çok aceleyle verilmiş bir karardı. Öğrenciler doğal olarak bu karara inandılar ve çalışma planlarını da 25-26 Temmuza göre yaptılar. Tekrar tarihin 27-28 Haziran’a alınması adayların moral ve motivasyonlarını olumsuz etkiledi. Kendilerini aldatılmış hissettiler ve oldukça kızgınlar. Ayrıca sınav tarihi bir daha değişebilir mi diye düşünenler bile var. Bu durum da ister istemez çalışmaya odaklanmalarını engelliyor. Biz rehber öğretmenler, branş öğretmenleri, okul yöneticileri elimizden geldiğince öğrencileri toparlamaya ve sınava çalışmaya adapte etmeye çalışıyoruz. Zamanın bu şekilde azalmasıyla zamanın daha verimli kullanılması gerekiyor. Bu yanıyla, ilk aşamada yapmaları gereken ders dışı etkinliklerini yarı yarıya azaltmaları, dersle ilgili temmuz sonuna kadar yaptıkları çalışma programlarını tekrar düzenlemek olmalı.Bu programda TYT ve AYT konularının tekrarı olmazsa olmazları içinde yer almalıdır. AYT mutlaka çalışmalılar ve sorular kolay olacak rehavetine girmemeliler.

 

TYT’DE SÜRE ARTMASI AVANTAJ MI?

Bizler TYT’yi zamanın ve stresin yönetildiği bir sınav olarak tanımlarız. Yani bu ikisinde başarılı olan adayların performansı da TYT de yükselir. Sürenin 30 dakika gibi arttırılması en çok sayısal alan öğrencilerine yarayacaktır. Sayısalcılar kendi alan testlerini ve Türkçe’yi yaptıktan sonra sosyal bilimler testine vakit bulamıyorlar ve istedikleri gibi net çıkartamıyordu. Şimdi daha çok net yapacaklar. Süreyi çok iyi kullanan ve bununla öne geçen öğrenciler için zamanın artmasına üzüldüler. Yani okuma alışkanlığı iyi olan öğrenciler zamanı daha etkin kullanıyor ve avantaj sağlıyorlardı. Bu öğrenciler hoşnut değil.

 

BARAJI AŞAMAYAN ÖĞRENCİ SAYISI AZALIR

Bu biraz soruların zorluk ve kolaylık derecesiyle ilgili ama sınavın geçen yılki gibi olacağı düşünülürse  sürenin 30 dakika artması TYT’de ilk barajı aşamayan 629 bin öğrenci sayısının 500 binin altına inmesini sağlayabilir.

 

LİSANS TERCİHİ İÇİN PUANIN 170’E DÜŞÜRÜLMESİ

2019’da Sözel puan türünde 862. 628, Sayısal puan türünde 484.820 ve Eşit Ağırlık puan türünde 824.492 aday 180 puan barajını geçmiş. Baraj 170 e çekildiği için yine soruların geçen yılki zorlukta geleceği varsayılarak 2020’de 150 binin üzerinde adayın barajı geçeceğini söyleyebiliriz. Sözel puan türünde 1 milyon civarında aday 170 puan barajını geçebilir. Bu da 4 yıl ve daha fazla süreli yükseköğretim programlarını tercih edecek aday sayısının daha fazla olacağı anlamına geliyor.

 

SINAVDA MASKE KULLANIMI

Alışacaklar. Başka yolu yok. Belki evde yapacakları denemelerde öğrencilerimize maske ile soru çözmelerini isteyeceğiz. Haziran ayında okul ve kurslar açılırsa maske takarak deneme sınavları yapacağız.

 

YKS’DE KONU SINIRLAMASI NASIL ETKİLER?

Derece adayları, ilk 10 bin-20 bini hedefleyenler ve tıp gibi yüksek başarı sıralı yerleri hedefleyip mezuna kalan öğrenciler  2. dönem konularının çıkarılmasından şikayetçiler. Çünkü İntegral, Türev, Organik Kimya gibi konularda iyi olduklarını söyleyip, bu sorularla fark yaratacaklarını düşünüyorlardı.  Ancak bu sonuçta bir sıralama sınavı. TYT’de ya da AYT’de öyle sorular sorulur ki integralden ya da türevden gelebilecek soruları aratır. Dolayısıyla öğrencilerin bu duruma çok takılmamaları gerekiyor. Ama konu sınırlaması getirilmesi puan gruplarında yığılmalara neden olmaz.

 

YKS SORULARI ZOR OLUR MU?

Açıkçası ben konu azaldı diye kolay sorular sorulacağını düşünmüyorum.

VERİMLİ ÇALIŞMA İÇİN NE YAPILMALI?

Elbette uzaktan eğitim yüzyüze eğitimin yerini tutmuyor. Ama yine de çok verimli çalışan öğrenciler oluyor. Bu öğrenciler olumsuz etkileneceklerini düşündükleri herşeye kulaklarını kapatıyorlar. Sosyal medyaya, televizyona  mesafeliler. Çok uzun saatler uyumuyorlar, çok uzun saatler bilgisayarla uğraşmıyorlar. Online derslere düzenli takip ediyorlar bilgisayardan yapılan deneme sınavlarına mutlaka giriyorlar. Bir amaçları var ve bu amaca ulaşmak için sabırsızlıkla sınavın gelmesi bekliyorlar.

 

SINAVA 1.5 AY KALA NASIL PLAN YAPILMALI?

Online dersler hariç güne en az 4 saat çalışmalılar. Son 1 ay 5-6 saate de çıkabilirler. Zaten konuların çoğu bitti. İyi bir çalışma programı yapsınlar. Bu programda eğer 4 saat çalışıyorlarsa 2 saat TYT, 2 saat te AYT konuları olsun. Bazı öğrenciler maalesef TYT ağırlıklı çalışıyor. Oysa TYT nin ağırlığı yüzde 40, AYT’nin ağırlığı yüzde  60. Dolayısıyla AYT çalışma konusunda ihmale gelmez.

Cumartesi günleri genel tekrar ve deneme sınavı yapmalılar. Pazar gününü de dinlenerek geçirirler. Sınav yaklaştıkça deneme sınav sayısı artmalı. Son 2 hafta belk hergün 1 deneme sınavı yapılabilir. Deneme sınavlarındaki performansları önemli. Deneme sınavlarını analiz ederek yapamadıkları konuları tekrar etmeleri çok önemli. Yapamadıkları soruların mutlaka cevaplarını da öğrenmeliler.