2020 AYT SORULARININ YORUMU
Nazmi Arıkan Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Üniversite Hazırlık Bölüm Başkanlarının 2020 AYT ile ilgili derslere göre yorumları aşağıdaki gibidir.
MATEMATİK ( Bölüm Başkanları Ertuğrul Çelik -Kemalettin Ağaç): 2020 AYT Matematik testi, müfredata uygun olup 2020 YKS sınavı esas alınacak kazanımlar dahilinde hazırlanmıştır.
12. sınıfın 2. dönemindeki konulardan soru sorulmadığı için 9. ve 10. sınıf müfredatından fazla soru sorulmuştur. Bu sınavda sorulan soruları, konuları iyi anlamış, analiz ve sentez yapabilen öğrenciler rahatlıkla çözebilirler.
GEOMETRİ (Bölüm Başkanı Mehmet Güler): Müfredat dışı herhangi bir soru yok. Düzenli çalışan bir öğrencinin rahatlıkla yapabileceği nitelikte sorulardan oluşan bir sınav.
FİZİK (Bölüm Başkanı Ulaş Türken-Banu Metin) : 12. Sınıfın ikinci dönemi müfredat dışı kaldığından beklendiği gibi mekanik konusunun ağırlıklı olarak sorulduğu bir sınav gerçekleşti. Fizikteki temel kavramların sorgulandığı sorulardan oluşan bu sınavda öğrenciler herhangi bir sürprizle karşılaşmadılar.
KİMYA (Bölüm Başkanı Nihal Şen-Gamze Çakır): 2020 AYT Kimya sorularında yalın ve anlaşılır bir dil kullanılmış. Sınava giren öğrencilerin ifadelerine göre, 13 Kimya sorusunun 9 tanesi ile 11. Sınıf müfredatındaki tüm konular irdelenirken, 12. Sınıf müfredatının ilk konusu olan yükseltgenme-indirgenme tepkimelerinde elektrik akımından 3 soru, ikinci konusu olan karbon kimyasına girişten 1 soru gelmiştir. Soruların 5 tanesi bilgi-işlem, 8 tanesi bilgi-yorum ağırlıklıdır.
Bilgi sahibi olan öğrencilerin kolaylıkla yapabileceği sorular. Öğrencilere ve emeği geçen herkese geçmiş olsun.
BİYOLOJİ (Bölüm Başkanı Emine Güler Durmaz): 2020 AYT Biyoloji sorularında, 12. Sınıfın 1. dönem ile 11. Sınıfa ait ünitelerdeki kazanımlar sorgulanmıştır. 5 soru 12. Sınıfın 1. dönem konularına, 8 soru 11. Sınıf müfredatına aittir. Soruların konularına göre dağılımı ise; Dolaşım Sistemleri 1 soru, Solunum Sistemi 1 soru, Sindirim Sistemi 1 soru, Üriner Sistem 1 soru, Endokrin Sistem 1 soru, Duyu Organları (Göz) 1 soru, Ekoloji 2 soru, Nükleik Asitler 3 soru, Canlılarda Enerji Dönüşümleri 2 soru şeklindedir.
Sorular müfredata uygun ve geçen yıllarda olduğu gibi genellikle öğrencilerin biyoloji bilgisini kullanma becerilerini ölçen niteliktedir. Öğrencilerimiz sürpriz soruyla karşılaşmadıklarını ve biyoloji sorularını rahat çözdüklerini ifade ettiler. Beklenen gibi orta seviye zorluğa sahip biyoloji sorularının, konu bilgisi tam ve düzenli tekrar yapan öğrencilerin beklentilerini karşılayan düzeyde olduğunu söyleyebiliriz.
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI (Bölüm Başkanları Faris Kuseyri- Mutlu Kılavuz ): 2020 AYT Edebiyat testinde altı Türkçe sorusu sorulmuş.Bu sayı diğer yıllardan fazla. Testin Türkçe sorularının dili, TYT Türkçe testiyle paralellik gösteriyor. Edebiyat sorularının diliyse belirli açılardan güncel Türkçeden uzak düşmüş gibi duruyor. Sorular, müfredatın belirli bir bölümüyle sınırlandırılmış. Şiir bilgisi, söz sanatları, halk edebiyatı, divan edebiyatı soruları sorulmuş. Modern dönemi ele alan sorular ise oldukça az. Bu durum müfredata her bakımdan hâkim olmak için çaba gösteren öğrencilerde hayal kırıklığı yaratabiliyor. Zorluk derecesi çok yüksek olmayan, ölçücülüğü ise tartışmalı bir test. Edebiyat testiyle ilgili temel şikâyet “eski dil” olacakmış gibi görünüyor.
TARİH (Bölüm Başkanı Ekber Zekioğulları): Öğrencilerden aldığımız bilgilere göre Tarih soruları geçen yıllara göre biraz daha zor. Tarih dersinden 10 soru sorulduğu için doğal olarak tüm konulardan soru sorulmamış. Soruların büyük kısmı bilgi gerektiren, ölçücülüğü güçlü olan sorular. Detay bilgilere sahip olmayan öğrencilerin zorlanabileceği bir sınav olmuş.
COĞRAFYA (Bölüm Başkanı Lale Erdemli): Sorular müfredata uygun, daha önceki yılların sorularına benzer, beklenen niteliktedir. Konuya hakim, düzenli çalışan öğrencilerin kolaylıkla çözebileceği sorulardan oluşmuş bir sınavdır.
FELSEFE GRUBU (Bölüm Başkanı Birsen Arslankara): Öğrencilerimizden aldığımız geri bildirimler doğrultusunda sorular müfredata uygun. Sosyoloji; metinden hareketle yorumlayarak yapılabilecek sorulardan oluşmuş, öğrenciler için rahat bir test grubu olmuş. Psikoloji soruları ise, sosyolojideki gibi metinden hareketle değil, bilgiyle yorumlanabilecek şekilde düzenlenmiş. Mantık soruları; daha bilgi ağırlıklı, özellikle bir tane “mantık ilkesi” ile ilgili soruda öğrenciler zorlanmış.