140 ve 170 barajları: Tercih için Ekim ayını bekleyecekler
www.pervinkaplan.com 10-08-2021
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre tercihler devam ederken, YKS barajları düşürüldü. Barajların düşürülmesini önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından “müjde” diyerek, duyurdu. Ardından YÖK, düşen baraj puanlarının nasıl ve ne zaman kullanılacağını açıkladı.
İKİNCİ EK YERLEŞTİRME İÇİN GEÇERLİ
Buna göre Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanıyla ön lisans programlarını tercih için baraj 150’den 140’e düştü. Alan Yeterlilik Testi (AYT) ie Yabancı Dil Testi (YDT) puanlarıyla lisans tercihi için de baraj 180’den 170’e indirildi. Ancak bu düzenleme ikinci ek yerleştirmede geçerli olacak. Bu adayların tekrar puanları Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) eklenerek, yerleştirme puanları ile başarı sıraları hesaplanacak. Ardından da ikinci kez yapılacak ek yerleştirmede TYT puanı 140 ve üzerinde olanlar ön lisans, 170 ve üzerinde olanlar da lisans programlarını tercih edebilecek.
PEKİ İLK EK YERLEŞTİRMEDE YERLEŞEMEYEN İKİNCİYE KATILAMAYACAK MI?
İkinci ek yerleştirmeye kimler katılacak? İlk ek yerleştirmede yerleşemeyenler, ikinci ek yerleştirmeye katılamayacak mı? Bu yerleşme sadece 150 ve 180 puan barajını aşamayanlar mı katılacak? Bu soruların yanıtları yok.
BEKLEMEK ZORUNDALAR
Peki bu adaylar tercih için ne kadar süre bekleyecek?
ÖSYM takvimine göre tercih işlemleri 20 Ağustos saat 23.59’a kadar sürecek. ÖSYM, bu adayların yerleştirme sonuçlarını 4 Eylül’den önce açıklayacak. Çünkü yükseköğretim kurumlarına kayıtlar 4-10 Eylül tarihlerinde yapılacak. Kayıtlar son bulduktan sonra yükseköğretim kurumları boş kalan kontenjanlarını ÖSYM’ye bildirecek.
ÖNCE İLK EK YERLEŞTİRME
Ardından da tercih etmeyenler ile yerleştikleri halde kayıt yaptırmayanlar nedeniyle boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak. Geçen sene 17-23 Eylül tarihlerinde ek yerleştirme yapılmıştı. Bu yıl da yine aynı tarihlerde ek yerleştirmenin yapılacağını beklersek, bunun sonuçları da 2 Ekim’de açıklanmıştı. Ek yerleştirmede kayıt hakkı kazananlar için de geçen yıl olduğu gibi 5-9 Ekim tarihleri verilse yükseköğretim kurumları boş kontenjanlarını 10 Ekim’den önce gönderemeyecek. Bu durumda da ikinci ek yerleştirme için başvuruların alınması, yerleştirme sonuçlarının açıklanması ve kayıt işlemleri 20 Ekim’i bulacak. Kısaca 140 ve 170 puanla tercih yapacaklar neredeyse ekim ayının sonunda yükseköğretim kurumlarında öğrenci olabilecek.
SONUÇLAR AÇIKLANMADAN ÖNCE OLMALIYDI
Eğitimcilerin eleştirisi ise tıpkı geçen sene olduğu gibi barajların sonuçlar dolayısıyla puanlar ve başarı sıraları açıklanmadan düşürülmesi gerektiği yönünde. Fen Bilimleri Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt, barajın 14 ve 170’e düşürülmesinin sevindirici olduğunu ancak tercihlerin ikinci ek yerleştirmede alınacak olmasının hayal kırıklığı yarattığını söyledi. Yeşilyurt şöyle dedi:
“Bu adaylara, 20 Ağustos’ta bitecek merkezi yerleştirmeden ve sonrasında yapılacak ek yerleştirme bittikten sonra ikinci bir tercih hakkı verilmesi çok bir şey ifade etmeyecek. Birincisi ikinci ek yerleştirme en erken ekim ayını bulacaktır. Ekim ayında tercih yapmak ve sonuçları beklemek öğrenciler için tam bir stres kaynağı olacaktır. Ayrıca kimi öğrenciler de 2022 YKS hazırlığına başlamış olacaktır.
EK YERLEŞTİRME KURALLARI NE OLACAK?
Ayrıca ikinci ek yerleştirme için de kuralların değişmesi gerekecek. Ek yerleştirmede kural, 4 yıllık programlarda kendi puanının üzerinde olan bir bölümü yazamamak. Yani sizin puanınız 250 ise 251 puanlık bir programı yazamıyorsunuz. Kılavuzda sadece kontenjanı dolmayan bölümler yer alıyor ve bu programları tercih edebiliyorsunuz. Bu yıl kontenjanı dolmayacak üniversiteler geçen yıldan çok olacak. Ancak nerelerde ve kaç kontenjan açık kalacak şimdiden tahmin etmek güç. Üstelik Ekim ayında yapılacak ikinci ek yerleştirmede ne kadar açık olacağını bilmek imkansız. Kısacası ÖSYM, 6 gün sınavı erken açıklamasının sonuçlarına katlanıyor diyebiliriz.”