Sayısalcı ‘sosyal’i geçecek, dilde avantaj kimde olacak?
05.01.2018-www.haberturk.com
YÖK, aylardır merakla beklenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumlarında yer alan testlerin ağırlıklarını açıkladı. Yani yerleştirme puanı hesaplanırken hangi sorunun ne kadar bir katkı yapacağı ortaya çıktı.
Testlerin yerleştirme puanlarına katkılarına baktığımızda ağırlıklarının soru sayılarıyla orantılı biçimde dağıtıldığını görüyoruz. Bu açıdan kaldırılan YGS ile LYS’lerdekine benzer bir dağılımdan söz etmek de mümkün. YGS gibi sınavın ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) yerleştirme puanına katkısı yüzde 40. Sınavın ikinci oturumu Alan Yeterlilik Testi (AYT) de LYS gibi yerleştirme puanına yüzde 60 oranında etki yapacak.
Dün rehberlik uzmanlarıyla konuştuğumuzda onların da dikkat çektiği nokta testlerin ağırlıklarının soru sayısının orantısı oldu. Final Eğitim Kurumları Rehberlik Koordinatörü Celil Vardar’ın eleştirisi sayısal puan hesaplamasında kullanılacak fizik sorularının ağırlığının daha fazla olması gerektiğine ilişkin oldu. Vardar, “Çünkü AYT fen bilimleri testinde soru dağılımı 13’er biyoloji ve kimya ile 14 fizik şeklinde. Yani fizik 1 soru daha fazla. Ama SAY puanın oluşmasında bu üç bölümün de etkisi yüzde 10.Oysa fizik sorularının katkısı bu bir fazla soru dikkate alınarak daha fazla olmalıydı. Bunun dışında YGS-LYS oranlarına benziyor denilebilir. Diğer bölümlerde bu orantı doğru olmuş” diyor.
Peki yerleştirme puanlarına etkileri belirlenen test ağırlıkları sınava girecek öğrenciler için ne anlam taşıyor ve hangi öğrenciler daha dikkatli olmalı?
Bu soruyu da Fen Bilimleri Rehberlik Koordinatörü Cihan Yeşilyurt yanıtlıyor. Testlerin ağırlık dağılımlarının özellikle sayısal öğrencileri için “sosyal soruları” daha önemli hale getirdiğini anlatan Yeşilyurt şöyle diyor:
“TYT’de sayısal puanının hesaplanmasında fen ve sosyal bilimler sorularının etkisi yüzde 7. Bu da 26.6 puan ediyor. Bu durum da genel olarak sosyal soruları ile fark yaratan sayısal öğrencileri için sosyal soruları daha da önemli hale getiriyor. Çünkü hem fen hem de sosyal sorularından aynı oranda 26 puan alacaklar. Genel olarak sayısal öğrencileri sözel soruları çalışmaz. Bu ağırlıklar sosyal konulara da fen soruları kadar önem vermeleri ve onları çalışmaları gerektiğini gösteriyor.”
İKİ DİL EKLENMESİ NE ANLAMA GELİYOR?
ÜNİVERSİTE sınavındaki değişikliklerden biri de bu yıl Arapça ve Rusça dillerinin de yabancı dil sınavına eklenmesi oldu. Bu yıl öğrenciler İngilizce, Almanca ve Fransızca dillerinin yanı sıra bu 2 dilden de sınava girecek. Dil puanı ile öğrenci alan tüm programları bu iki dilden sınava giren öğrenciler de tercih edebilecek. YÖK, Rusça dilinin son dönemde Rusya ile olumlu ilişkiler ve Rus Dili ve Edebiyatı bölümlerinin açılmasına yapılan katkılar nedeniyle eklendiğini vurguladı.
Görüştüğümüz eğitimciler ise Arapça dilinden sınav yapılacak olmasının da imam hatip lisesi öğrencilerini avantajlı duruma geçirdiğini belirtiyor. Özellikle de yabancı dil öğretmenlik programlarında bu öğrencilerin avantajlı duruma geleceği vurgulanıyor. Çünkü Almanca, Fransızca ve İngilizce dillerinden yapılan Yabancı Dil Sınavı’na giren başta yabancı ve Türk özel liseler ile Anadolu liseleri öğrencileri “dil öğretmenlik programlarına” avantajlı olarak yerleşebiliyordu. Bu düzenleme ile birlikte hem turizm rehberlikleri hem de dil öğretmenlik programlarını imam hatip lisesi öğrencileri de tercih edebilecek.