YKS’de Son Düzlükte Bunlara Dikkat!

Haberler >>

YKS’de Son Düzlükte Bunlara Dikkat!

www.egitimajansi.com 25.05.2022

18-19 Haziran’da yapılacak YKS için sayılı günler kaldı. Peki adaylar bu süreyi nasıl değerlendirmeli, neler yapmalı, neler yapmamalı?

Son  Birkaç Hafta

Konu eksiklerinizi tamamlamak için bir program oluşturun.

Plan nasıl yapılır?

-Halletmek istediklerinizi saat saat yazmak yerine sadece isimlerini ve ne kadar vakit ayırmanız gerektiğini yazın.

-Yaptığınız plan her zaman sorunsuz olarak uygulanamayabilir, esnek olmaya çalışın. Plannınızda aksayan yerler olduğunda planı tamamen iptal etmek yerine revize etmeyi deneyin!

– Gereksiz vakit alan şeyleri belirleyip zamanınızı çalmasına engel olun. Oyun, telefon, dizi vb.

Konu eksiğiniz olmasa bile tüm konularla ilgili soru çözmeye, tekrarlar yapmaya devam edin.Tekrarların amacı bilginin hatırlanmasını geliştirmektir. Bu yüzden tekrarlar dikkati toplayarak yapılmalıdır. Tekrar, tüm konunun en baştan çalışılması değildir, hatırlayamadığınız ve önemli kısımları tekrar etmeniz yeterli olacaktır. Tekrarların konuyu öğrendikten 1 gün sonra yapılması uygundur. İnsanlar öğrendiklerinin %80 ini 24 saat içinde unutmaya başlarlar.

Tekrar yapılırken; kendi kendine sözlü tekrar, şifreleme, birisine anlatma, hikayerleştirme gibi yöntemler kullanılabilir.

Kalan zamanı iyi değerlendirmeye çalışın. Bunu için de özellikle güne erken başlayın, önceliklerinizi belirleyin ve bu işlerinizi ertelemeyin. Zamanı verimli kullanmak için mutlaka planlı çalışın.Son haftalarda sık sık deneme çözmeye çalışın. Branş denemeleri ve TYT-AYT denemeleri çözebilirsiniz.

Sınavdan önce çözülen sorular/denemeler öğrencilere, farklı soru tarzlarını görmelerine, soruları hangi çözüm yolları ile çözebileceklerine, soruları çözerken ne kadar süre ayırmaları gerektiklerini hesaplayabilmelerine, soruları daha rahat yorumlayabilmelerine ve okuma hızlarının artmasına katkı sağlayacaktır.

Evde deneme çözerken nelere dikkat edebiliriz?

Deneme sırasında dikkatinizi dağıtacak eşyaları gözünüzün önünden kaldırın.Telefonunuzu mutlaka sessize alın, hatta kapatın.Optik form kullanmaya özen gösterin. Unutmayın ki optik forma işaretlenmemiş cevapların hiçbiri geçerli sayılmayacak.Saati ayarlayın. Mutlaka gerçek sınav süresine göre deneme çözün.Uykunuzu almış olmaya ve karnınızın tok olmasına dikkat edin. Denemeden verim almak için bu ikisi çok önemli.Yanınıza su alabilirsiniz ama çay- kahve vs. almayın.Gerçek sınavda hangi ders sıralaması ile çözecekseniz o sıralama ile çözmeye çalışın. İyi olduğunuz dersten başlamanızda fayda var!Turlama tekniğini kullanın.Kodlamayı sona bırakmayın. 1-2 sayfada bir mutlaka kodlama yapın.Hangi dersi kaç dakikada çözdüğünüzü not alın ki zaman yönetimini ona göre ayarlayın.

Peki denemelerde netlerimi nasıl artırabilirim?

Sorularda sizden isteneni bulmaya çalışın, kendi yorumunuzu katmayın.Mutlaka bütün şıkları okuyun.Soru kökünü dikkatli okuyun.Yapamadığınız soruyu boş bırakıp diğer soruya geçin. Fazla süre alan 1 soru için 3-4 netten feragat etmemelisiniz.Boş bırakmak, yanlış yapmaktan iyidir, bunu unutmayın. Üst üste boş bıraktım paniği yapmayın.Soruları okurken mutlaka kursun kalem kullanın ve önemli ipuçlarının altını çizin.Sayısal sorularda mutlaka işlem yapın.Altı çizili, koyu renkli yazılmış yerlere dikkat edin.Uzun soru zor soru demek değildir unutmayın.Deneme soruları muhtemel sınav sorularıdır. Sürekli yanlış yaptığınız soruların çözümlerini mutlaka öğrenin ve bu çözümleri sık tekrar edin.Günlük 7-8 saatlik uyumaya ve beslenme alışkanlıklarınızın aynı kalmasına özen gösterin.Çıkmış sınav sorularını çözün. Son haftaya bırakmayın ki eksik veya hatalarınızı telafi edecek süreniz olmuş olsun.

Son Hafta

Son hafta da ders çalışmaya devam edin.Çözdüğünüz deneme sayısını ve sıklığını arttırın.Sınava 7-10 gün kala sınav giriş yerleriniz açıklanacak. Sınava gireceğiniz okulu mutklaka önceden görün.Beslenme ve uyku düzeninize dikkat edin.Bu günlerde mümkün olduğunca canınızı sıkan, moralinizi bozan, sizi strese sokan ortam ve olaylardan uzak kalınız. Size iyi gelen ve kendinizi yanında rahat hissettiğiniz kişilerle iletişim içinde olun.Bedeninizi aşırı yoracak veya sakatlanma riski oluşturacak spor ve etkinliklerden uzak durunuz.Günde en az 10 dakika çok ağır olmayan egzersizleri yapmaya çalışın. Bu egzersiz ve yürüyüşler, sınav kaygınızla başa çıkabilmenizi ve kendinizi zinde hissetmenizi sağlayacaktır.Dikkat ve konsantrasyonunuzu, strateji oluşturma ve problem çözme becerilerinizi arttıran, zaman yönetiminizi güçlendiren egzersizler yapın oyunlar oynayın veya bulmacalar çözün. 

Son Gün

Son gün deneme çözmeyin, yeni konu çalışmayın. Sadece aklınıza takılan kısımlara göz atın.Arkadaş çevrenizle veya ailenizle sınav hakkında konuşmamaya dikkat edin.Sınavdan bir gün önce dışarıda yemek yemeyin, alışkın olmadığınız bir yiyecek tüketmeyin.Sınavdan birkaç gün önce uyku düzeninizi ayarlayın ki, son akşam uyku ile ilgili bir sorun yaşamayın.Son gün kendinizi iyi hissedeceğiniz şekilde vakit geçirin. Mümkünse evde dinlenin.Ağır fiziksel aktivitelerden kaçının.Sınav giriş belgesinin çıktısını almayı unutmayın, sınav sabahına ertelemeyin!Akşam yemek sonrası kahve tüketmemeye çalışın, çünkü uykunuz kaçabilir. 

Sınav Günü

Erken kalkın.İyi bir kahvaltı yapmaya çalışın. Kahvaltı alışkanlığım yok diyorsanız, sınav anında enerjiye ihtiyacınız olacağı için evde hazırlayacağınız bir sandviçi okul bahçesinde yiyebilirsiniz.Rahat kıyafetler giymeye özen gösterin.Evden çıkmadan Sınava Giriş Belgesini, Kimliğinizi ve şişe suyunuzu yanınıza aldığınızdan emin olun.Sınavdan 1 saat önce sınav binasında hazır bulunun.

Sınav Anında

Kitapçığınızı hızlıca kontrol edip; basım hatası ya da eksik sayfa var mı diye hızlıca kontrol edin.Kitapçık numarasını belirtilen yere kodlayıp, gözetmenin sınavı başlatmasını bekleyin.Denemelerde izlediğiniz strateji ile soruları çözmeye başlayın.İki şık arasında kaldığınızda; o soruyu daha sonra dönmek üzere erteleyin.Yorulduğunuzda, gerildiğinizde ve bölümler arasında geçiş yaparken bir dakika gözlerinizi kapatıp sakinleşmeye çalışın.Her sorudan sonra değil ama belli aralıklarla saate bakıp hızınızı kontrol etmeyi unutmayın!Doğru cevabı bulmuş olsanız bile tüm şıkları okuyun; şıkların tamamını okumadan yeni soruya geçmeyin.Beynimizin çalışma prensibi kolaydan zora doğrudur. Bu nedenle turlama tekniğini kullanarak önce kolay soruları bulun ve cevaplayın. Daha sonraki turlarda zor soruları cevaplayın. Bu size testin başında hem zaman hem de moral kazandıracaktır.Boş bırakmaktan çekinmeyin; 4 yanlış 1 doğruyu götürüyor; bunu unutmayın.O gün sınava giren herkesin aynı kaygıyı taşıdığını unutmayın.Bilgilerin hepsini unutmuş olduğunuzu hissettiğinizde, hepsinin zihninizin içinde olduğunu hatırlayın.Gevşeme ve nefes egzersizlerinden faydalanın.Kodlamaları tam ve doğru bir şekilde yaptığınıza emin olun. Kodlamayı en sona bırakıp, toplu kodlama yapmayın.Sınav süresinin tamamını kullanın. Erken çıkmak için acele etmeyin.Sınav bitiminden kısa bir süre önce hızlıca kodlamalarınızı kontrol edin.Sınav sonunda gerekli belgeleri görevliye teslim etmeyi unutmayın. Evrak tesliminden öğrenci sorumludur.

EMEĞİNİZ, İNANCINIZ VE SAHİP OLDUĞUNUZ GÜÇ SİZE BAŞARIYI GETİRECEKTİR.

Cihan Yeşilyurt

Fen Bilimleri Eğitim Kurumları

Rehberlik Koordinatörü